Omiš je mali srednjedalmatinski grad smješten između Splita i Makarske, na ušću rijeke Cetine u Jadransko more. Smješten u srcu Dalmacije, grad Omiš i turistička mjesta Omiške rivijere predstavljaju savršenu ishodišnu destinaciju za israživanje ostatka Dalmacije, njenih otoka, povijesti, kulturnog nasljeđa i prirodnih ljepota. Prastari rimski gradovi Split i Salona su samo pola sata vožnje udaljeni od Omiša. Otoci Brač, Hvar, Korčula i Vis su Vam iz Omiša nadohvat ruke. Danas je Omiš središte turističke rivijere iznimne ljepote smještene u samom srcu Jadrana i centar hrvatskog aktivnog turizma. U neposrednoj blizini Omiša nalaze se drugi po veličini hrvatski grad Split s jedne strane, a Makarska rivijera i planina Biokovo s druge strane. Kliknite na sličice za pregled galerija slika.

Split. Drugi po veličini hrvatski grad udaljen je od Stanića svega 30 kilometara (karta). Drevno sjedište rimskog cara Dioklecijana, danas je grad bogate tradicije i kulture, kao i ishodišna luka za srednjodalmatinske otoke.

Rijeka Cetina. Rijeka Cetina, po kojoj je kraj oko grada Sinja nazvan Cetinskom krajinom, ulijeva se u more u samom gradu Omišu. U svom tijeku podjednako je mirna i pogodna za ribolov, kao i divlja rijeka koja poziva na rafting.

Makarska i Biokovo. 31 kilometar od Stanića (karta) nalazi se Makarska. Iznad Makarske uzdiže se masiv Biokova (najviši vrh 1.762 m) i istoimeni park prirode s kojeg se pruža nezaboravan pogled na Makarsku, okolna mjesta i Zabiokovlje.

 

 

Povijest

Kroz povijest Omiš je bio ozlogašeno gusarsko gnijezdo, a Omiški Gusari među najopasnijim na cijelom Mediteranu. Dokazi burne i ponosne povijesti Omiša vidljivi su na svakom koraku Omiške Rivijere.


Sadašnjost

Grad Omiš i turistička mjesta omiške rivijere prepuna su restorana, konoba i kafića. Mediteranska kuhinja - maslinovo ulje, riba i plodovi mora, domaće povrće i vino dio su tisućljetne tradicije ovog prostora i svakako najizravniji način da osjetite istinski duh Mediterana.

Odmor

Brojne plaže i uvale, mediteransko raslinje, bogata kulturna i gastronomska ponuda, svjež zrak i kristalno plavo more čine Omišku Rivijeru savršenim utočištem za one koje traže predah od modernog životnog ritma. Prekrasna rijeka Cetina i njezin kanjon, krške ljepotice planine  Dinara, Mosor i Babnjaca , prastari maslinici i vinogradi i obližnji srednjedalmatinski otoci zajedno čine ambijent nevjerojatne ljepote.

Kod Joke 2009 - Obiteljski apartmani Stanići