Omiš

Smješten u srcu Dalmacije, grad Omiš i turistička mjesta Omiške rivijere predstavljaju savršenu ishodišnu destinacju za israživanje ostatka Dalmacije, njenih otoka, povijesti, kulturnog nasljeđa i prirodnih ljepota. Prastari rimski gradovi Split i Salona Omiš i okolna mjestasu samo pola sata vožnje udaljeni od Omiša. Otoci Brač, Hvar, Korčula i Vis su Vam iz Omiša nadohvat ruke.

Split

Samo 30 km udaljen od Omiša nalazi se po veličini drugi hrvatski grad Split. To je univerzitetsko, prometno, turističko i administrativno središte srednje Dalmacije ali i glavna trajektna luka srednje Dalmacije i kao takav polazište za istraživanje obližnjih otoka i prekrasne hrvatske obale.
Povijest Splita počinje u trećem stoljeću kada je Rimski car Dioklecijan dao sagraditi svoju palaču kraj grada u kojem je rođen, Aspalatosa. U kontinuitetu naseljena od tog vremena, jezgra palače se i danas jasno ocrtava u modernom Splitu. Palača predstavlja jednu od najpoznatijih arhitekturnih i kulturnih građevina na Hrvatskoj obali te je značajan dio mediteranske, europske i svjetske baštine. Ljeti je Split vrlo živahno kulturno središte s mnogobrojnim koncertima, kazališnim prestavama i drugim manifestacijama okupljenim pod imenom "Splitsko ljeto".

Salona

Tri kilometra udaljene od Splita nalaze se iskopine antičke Salone koja je bila središte rimske provincije Dalmacija i na vrhuncu svoje moći imala 60.000 stanovnika. "Glava Solinjanke", jedan od najpoznatijih hrvatskih artefakata iz doba antike, pronađena je upravo na ovom lokalitetu.

Trogir

Nepunih 50 km udaljen od Omiša nalazi se Trogir – grad pod zaštitom UNESCO-a s brojnim spomenicima kulture. Utemeljen je prije gotovo 2.500 godina od grčkih trgovaca s Visa, a njegove ulice i danas svjedoče o zanimljivoj povijesti. Najpoznatiji je svakako zapadni portal katedrale sv. Ivana, djelo majstora Radovana iz sredine 13. stoljeća.

Otoci i parkovi prirodeŠibenik

80 km vožnje autocestom dijeli vas od grada Šibenika i njegovih znamenitosti, prvenstveno katedrale Svetog Jakova (također pod zaštitom UNESCO-a), te starog grada s njegovim uskim uličicama.

Makarska i Biokovo

35 km udaljeno je turističko središte – grad Makarska te u blizini Makarske planina Biokovo (1.762m) sa Parkom prirode Biokovo.

Međugorje

Na jednodnevni izlet možete otići u Međugorje – svjetski poznato Marijansko svetište i mjesto ukazanja.

Dubrovnik

Do Dubrovnika, bisera Jadrana i Mediterana, dijeli Vas 180 km ili oko 2,5 sata vožnje automobilom. Ako ste u mogućnosti, ne propustite posjetiti ovaj grad bogate povijesti i stoljetne kulture.

Otoci, Nacionalni parkovi i parkovi prirode

Pored parka prirode Biokovo, koji se nalazi u neposrednoj blizini, na jednodnevni izlet možete otići i u nacionalne parkove Krka i Kornati ili park prirode Vransko jezero. Iz Splita, najveće hrvatske trajektne luke, u dosegu su Vam svi srednjodalmatinski otoci Brač, Hvar i Korčula.

 

Kod Joke 2009 - Obiteljski apartmani Stanići